сряда, 26 септември 2012 г.

Петият Ежегоден младежки фестивал на изкуствата - "Различният поглед" 2012 –Стара Загора



DarikNews - Стара Загора:

Група родители, привърженици на Валдорфския модел на обучение, сътвориха реална приказка заедно с малчуганите. 
Снимка 7-12.
 
http://dariknews.bg/view_photo_topic.php?photo_topic_id=6242&fb_action_ids=464817640229787&fb_action

******************************************************************

"Родители искат Валдорфско училище в Стара Загора"

За втора поредна година в София отвори врати Валдорфско училище и детска градина. Група родители от Стара Загора имат желание това да се случи и под липите. Валдорфската учебна програма е цялостна концепция за възпитание и обучение, която поставя в центъра детето, а не учебния материал. В света има около 1000 такива училища. Методиката се съобразява със спецификата на културата и ценностната система на всеки един народ, в зависимост, къде се използва.
В предучилищна детска възраст обучението преминава въз основа на принципите на подражанието и ритмичната организационния на ежедневието. Набляга се на естествените материали в учебните помещения. Играчките на малчуганите са най-често природни елементи - миди, шишарки, камъчета и т.н. Така беше построен приказен град на феи по време на Петия младежки фестивал на изкуствата в Стара Загора, който организира Сдружение „Различният поглед" миналия уикенд.
При Валдорфския метод родителите са незаменима част от обучението на децата. Провеждат се чести дискусии, разговори, игри, в които майките и татковците участват наравно с малчуганите.
Друго специфично при тази метода е, че не се стимулира конкуренцията между децата, а точно обратното. Учителят се опитва да създаде атмосфера на приятелство и умения за работа в група. Например, когато се даде задача, свързана с рисуване, готовите творби не се оценяват и степенуват. На края на годината може да се направи изложба и рисунките да се подарят на семействата.
Донко Дончев, един от старозагорците, които са подели инициативата за създаване на Валдорфско училище в града на липите, разказа какво всъщност е по-различното при този вид метода. Чуйте прикачения звуков файл.
Като баща на три деца, старозагорецът се надява идеята да бъде подкрепена от повече родители в града. Донко обясни, че учебният материал е един и същ, но начинът на преподаване - много по-различен. В тези училища няма учебници, домашни, контролни, оценки. Новите знания са съобразени с етапа на развитие на децата. Учебникът, по който четат възпитаниците на тази школа, представляват техните лични записки през годината. Илюстрациите също са направени от тях самите.

 Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=969444