понеделник, 15 октомври 2012 г.

Природна маса

Природна маса / маса на сезоните/ се прави във почти всички валдорфски детски градини и училища. Тя е място, където децата могат да следват естествения цикъл на годината. Подредения на рафт или маса кът, чрез фигурките и елементите, които се използват, позволява валдорфските възпитаници да следят промените, които се случват в природата.

Повече информация за природната маса може да прочетете в статиите:

"Творчество с децата – Маса на сезоните":

 "Размишления върху масата на сезоните":  

http://feylandia777.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html

 

Тъй като времето все още позволява занимания на открито, решихме да направим общ природен кът, който да бъде вдъхновение за тези, които до сега не са правили у дома си такава маса. Всеки, които имаше желание, можеше да си направи фигурка от сух филц или да си зашие гномче от вълна.
Около седмица преди това събиране, почти всички семейства от нашата общност боядисаха вълна и памучен плат с естествени багрила: орех, дюля, тетра, коприва, куркума, лук, цвекло, каркаде…





















След като всичко беше готово, можехме да подредим и самата композиция.










 Уморените помощници


В частите на нашата табелка, децата откриха възможности за игра на конче.


 
Всеки от присъстващите отнесе у дома си, не само доброто настроение от приятния следобед и валдорфско вдъхновение, но и фигурките, които е направил, за да може у дома да си оформи свой природен кът.