четвъртък, 12 януари 2017 г.

Групи за занаяти за възрастни и деца



Усвояването стъпка по стъпка на методите за работа с естествени материали /вълна, дърво, коприна/, и създаването в последствие на красиви ръчно изработени предмети е осезаем и ценен урок за това, че с търпение , практика и постоянство успеха е неизбежен. Ако заниманията със занаяти имат крайна цел, то на първо място тя не е това, което е видимо с очите, а преживяването на чувството за увереност в собствените сили, и възможността да се предаде форма на вече родили се в човека идеи.

За децата:
На ръчната работа, във валдорфското образование се придава по-голяма тежест, отколкото във всяка друга педагогическа система. Не е необичайно във валдорфското училище, да видите децата да плетат, да правят филц, или да се занимават с дървообработване, на ниво, което би затруднило много възрастни. Ръчната работа насърчава не само интелектуалното развитие, но също така и развитието на цялата личност.
Преди децата да започнат  да плетат или да работят с вълна, децата трябва да имат време, за да се почувстват удобно с материала. За валдорфското образование, това не е просто занаятчийска дейност, това е урок по биология, животновъдството и дървообработване /детето може да си направи само дървени шишове за плетене/.


В групата за занаяти в детска школа „Изида“, децата ще могат да усвоят техниките мокро и сухо плъстене, ще се научат да изработват играчки от прежда и вълна, ще шием кукли и марионетки, ще изработват прости играчки от дърво.

За родителите:
Работата с вълна може да се опише като релаксиращо арт занимание или като социална арт терапия. Усвоявайки сухо и мокро плъстене ще даде възможност на родителите да създават сезонна декорация у дома, да приготвят красиви ръчно изработени предмети.
Стъпка по стъпка ще навлезем в света на валдорфските кукли.


В цикъла от занимания „Мамо, разкажи ми приказка!“, ще се изработват героите и декорите  на приказки, които ще могат да бъдат разказвани у дома в едно специално време с децата и ръчно изработените от мама /баба/ животни или кукли.

Заниманията ще се провеждат:
Група за деца - веднъж седмично. Такса - 40 лв./месечно с включени материали.
Група за родители - веднъж на 2 седмици. Такса 20 лв./месечно с включени материали.
Начало на заниманията – края на м. януари 2017 год.

Място на провеждане: гр. Стара Загора, ул. „Майор Т. Кавалджиев“ №149
Заниманията в групите ще води Наталия Дончева – един от създатели на сайта „Фейландия – валдорфска педагогика в дома“.

За записвания и информация тел: 0889699058